DAS heren verliezen kampioenswedstrijd

Captain Rik de Graaf van DAS liet bij de start van dit seizoen optekenen “De middenmoot, daar doen we het niet voor. We gaan voor het kampioenschap”. En zie waar hij afgelopen zondag stond met zijn team in de kampioenswedstrijd van de Tweede Divisie C! De heren van DAS maakten dit seizoen een nieuwe start. Toon van Helfteren (bondscoach en recordinternational) keerde terug bij zijn “oude liefde” DAS als trainer-coach en kreeg Folkert Majoor naast zich als assistent.
Na diverse selectietrainingen kwam er een -deels- nieuw team, waarin bv. -na zes jaar Punch- Rik de Graaf dus terugkeerde. En er werd op landelijk niveau ingeschreven. Na thuisverlies in wedstrijd één werd snel duidelijk dat de heren zich goed staande konden houden op dit niveau. Er werden namelijk vervolgens acht wedstrijden op rij gewonnen. Een reeks die ruw onderbroken werd door WBB Giant in Bergen op Zoom.
Omdat in de elf daaropvolgende wedstrijden slechts tweemaal werd verloren stond DAS in de “grand finale” van dit seizoen. Een prima prestatie van team en staf die het nu natuurlijk ook 'af' wilden gaan maken. Maar datzelfde gold voor de tegenstander WBB Giants, dat ook een heel goed seizoen kende en zich bij winst tegen DAS kampioen mocht noemen.

De kampioenswedstrijd werd een waar spektakel zowel in als buiten het veld. DAS had van de directie van Scholencombinatie Delfland toestemming gekregen (waarvoor dank) om tribunes in de zaal te zetten. Bezoekers moesten dan echter wel zogenaamde blauwe schoenhoesjes dragen, hetgeen nogal een koddig gezicht was.

En er waren lekker veel bezoekers. WBB Giants was o.a. met een supportersbus uitgerukt en zij waren allen in het rood gekleed, én met o.a. vlaggen, toeters en trommel uitgerust. Zag er allemaal goed uit. Zij vulden met elkaar de complete tribune-capaciteit achter de spelersbank van WBB Giants. Achter de spelersbank van DAS -en op alle andere beschikbare plekken- een hele grote schare DAS-supporters.

Die grote groep aanwezigen zorgde voor een lekker sfeertje rondom de wedstrijd. Wie dat zeker ook deed was de Caribische brassband die DAS via La Negra Entertainment had ingehuurd! De trommelaar van Giants werd bij hun binnenkomst in de zaal compleet weggeblazen door de Rotterdamse trommelaars en blazers. In de pauze werd het publiek getrakteerd op een heuse show waarbij niemand stil kon staan.

En dan de wedstrijd. WBB Giants schoot uit de startblokken en gaf via o.a. vijf 3-punters gelijk haar visitekaartje af in het eerste kwart: 19-26. DAS moest hier even van bekomen maar vond in kwart twee ook haar ritme en via een 25-15 score nam het een kleine voorsprong bij rust: 44-41. Die had groter kunnen zijn wanneer het niet vijf van de acht strafworpen had gemist.

In kwart drie werden er vier van de zes gemist maar er werd nog veel meer gemist door DAS schoten bijvoorbeeld. Daar had WBB Giants geen last van en via 13-26 gingen we met 57-67 het laatste kwart in. Het werd steeds duidelijker dat WBB Giants 'on a mission' was en dat DAS alles uit de kast moest halen om aan het eind de beker omhoog te kunnen houden.

In kwart drie werd het ook steeds meer een echte 'strijd'. De scheidsrechters gaven daarin drie onsportieve fouten ('U'). Hetgeen tot veel discussie leidde zowel tussen coaches en scheidsrechters als spelers en scheidsrechters. Het spel lag hierdoor regelmatig lang stil. En het leidde ook tot veel 'emotie' bij het publiek. De eerste twee 'U-tjes' gingen naar spelers van DAS (Wouter Haenen en André Quist), en nummer drie vervolgens naar een speler van WBB Giants. In eerste instantie kreeg die een gewone 'P' na een harde actie op André Quist en waren de rapen gaar. Na veel discussie gaven de scheidsrechters echter alsnog een 'U'.

In kwart vier werd het dus 'alles of niets' voor beide teams en dat leverde een zenuwslopend kwart op. WBB Giants liep in eerst instantie naar dertien punten voorsprong: 61-74. Maar na een 3-tje van Thom van den Akker kroop DAS dichterbij. Maar het lukte maar niet om 'erop-en-erover' te gaan het verschil werd nooit kleiner dan zes. Kort nadat Cas Kreuze dat eindelijk voor het eerst het verschil naar vijf schoot (77-82) was er een scrimmage tussen Wouter Haenen en de WBB Giants speler die eerder een 'U' had gehad. Ook nu veel emotie aan alle kanten met als eindresultaat diskwalificatie (een 'D') voor de WBB Giants speler.

Het werd hierna ongemeen spannend richting het einde van de wedstrijd, waarbij het DAS bijna lukte om WBB Giants te achterhalen. Maar 'bijna' was dus niet genoeg de wedstrijd eindigde met twee rake vrije worpen voor WBB Giants en een 84-87 eindstand: de beker kon mee naar Bergen op Zoom. Wat volgde was uitzinnige vreugde bij alles wat WBB Giants was. En natuurlijk teleurstelling in het DAS-kamp. Maar toch ook enige berusting DAS was geklopt door een zeer sterke en uiterst gemotiveerde tegenstander. Rik de Graaf (die weer een dijk van een wedstrijd speelde) o.a. 21 punten, 8 rebounds. Wouter Haenen o.a. 14 punten, 10 rebounds. Thom van den Akker o.a. 13 punten, 5 rebounds, 5 assists. Team: o.a. 30 uit 57 2-punters, 4 uit 22 3-punters, 11 uit 23 vrije worpen.

(foto's: Joop Wollendorf)

(foto: Sarah Kreuze)