Verslag jeugdkamp

(door: Edward van Ruiven)

Als het niet gaat zoals gepland, dan moet het maar zoals het gaat...… Vrijdag 29 juni werd er gelijk een beroep op pragmatisch handelen gedaan omdat het door het verkeer begeven vanwege enkele ongelukken een “uitdaging” was. Velen kwamen (ruim) later, zodat de dinertijd en het programma gelijk een uur verschoof. Niet dat dit op het slapengaan enige invloed zou hebben want, zoals bij een jeugdkamp betaamd, werd het de eerste avond ‘nogal’ laat.
De clinic op zaterdag was leerzaam, leuk, maar vooral ook vrij pittig, zeker voor de kids die 's avonds wat minder laat sliepen.... Tussendoor werden allerlei spellen gespeeld in de sfeer van het bekende programma “Wie is de Mol”. Pas bij de afsluiting werden de “DASsen” bekend gemaakt.

Een brandende tankauto op de A4 bij Leiden, waardoor deze een poosje afgesloten was. Omrijdend verkeer in de (beginnende) avondspits zorgde tot in de verre omtrek voor files en in die files ook weer voor wat aanrijdingen en verdere vertraging… Wat later dan gepland zijn we dan toch met allen die zich hadden aangemeld voor het avondeten aan tafel gegaan. Het weer was dit weekeinde voortreffelijk zodat we alle maaltijden buiten aan de grote houten tafel hebben kunnen nuttigen.

’s Avonds hebben Rik en Ted uitleg gegeven over het thema en de spelletjes die gespeeld gaan worden. De kids kregen allemaal een “kampshirt” uitgereikt en een envelop waarvan de inhoud strikt geheim was. Een aantal kids zijn nl. “De DAS” en een aantal hebben ergens tijdens de spelletjes de komende dagen een speciale opdracht. Conform het echte spel is het ook nu de bedoeling dat er door allerlei spelletjes geld voor de pot verdiend kan worden, terwijl de "DASsers "(één, twee, drie… dát werd vooraf niet verteld!) uiteraard moesten proberen dat te voorkomen. Alles speelde zich af op het terrein van de accommodatie, behalve één opdracht in het dorp.
En uiteraard op zaterdagmiddag de basketbal-clinic, verzorgd door Mario Bennes en Martin Esajas. Mario organiseert al jaren zijn eigen meerdaagse kamp (zie: mariobennes.com) gegeven door bekende (ex-)ballers en (ex-)coaches. Tijdens de clinic hebben de kinderen met en zonder bal een heleboel oefeningen gedaan, met name gericht op fundamentals. Maar ook werd er aandacht gegeven aan teamspirit en aandacht voor de trainer.
Waar de organisatie op vrijdagavond nog een flinke klus had aan het iedereen in bed krijgen, en vervolgens in Morpheus’ armen, was dat op zaterdagavond op enkele ‘mobiele activiteiten’ na een wat makkelijkere klus.
De zondagochtend begon – mede met dank aan Mario en Martin – op een redelijk normaal tijdstip, daar waar op zaterdagochtend de eerste kids al om 6 uur ten strijde trokken.
Tussendoor hadden de kids ook nog voldoende gelegenheid om op het ruime terrein te spelen en te chillen.
Zondag na de lunch werd bekend gemaakt dat er vijf "DASsen" tussen de deelnemers zaten. Alle kids kregen een briefje waarop ze de vijf "DASsen" konden aangeven. In geval bij gelijk eindigen was er een bonusvraag: hoeveel is alle leeftijden van de begeleiding bij elkaar opgeteld!?
Eerst werd er aangegeven welke deelnemer de meeste stemmen had gekregen: dat was Milua. Maar...., dat heeft zij heel goed gegaan, want ze was geen "DAS"! De vijf "DASsen" waren nl.: Leonie, Donna, Ruben, Boaz en Evan.
Vervolgens bleken er twee deelnemers drie "DASsen" goed te hebben en moest de “leeftijdsvraag” uitsluitsel brengen. Milua is een super deelneemster (en moet later aan het echte spel deelnemen) want ook deze prijs heeft zij opgeëist!!

We kunnen concluderen dat we er weer in zijn geslaagd een heel leuk en memorabel jeugdkamp te hebben gehad. Er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan en iedereen is, op een paar kleinigheidjes na, ongedeerd uit het strijdperk tevoorschijn gekomen.
Een mooi compliment hebben we gekregen van een 14-jarige eerste keer deelnemer: “Ik heb er spijt van dat ik nooit eerder ben meegegaan!”

De afgelopen jaren hebben we er een gewoonte van gemaakt om-het-jaar het Zwaluwnest te bezoeken. En die traditie gaan we moeten voortzetten want voor volgend jaar zijn de weekenden voor de zomervakantie daar inmiddels al volgeboekt…

Dank aan de organisatie en de helpers / begeleiding: Rik, Ted, Twan, Wendy, Anita, Rienk, Eveliene, Mariet, Zef, Bibi, Felicia, Marc, Milo, Arnold, Liesbeth, Mark, Miranda en Edward.
Niet alleen voor het organiseren en helpen, maar óók voor de gezelligheid!!