DAS dames zakken naar plek drie

Door een 72-68 verliespartij tegen het tweede team van Grasshoppers zijn de basketbalsters van DAS naar plek drie afgezakt. Enkele weken geleden -met nog vijf wedstrijden te gaan- stelde de Delftse dames als eerste een plek in de Final Four al zeker. Maar ondertussen zijn er drie van de vier gespeelde wed-strijden verloren.

Het lukte DAS dit seizoen met regelmaat om ‘moeizame’ wedstrijden tóch (vaak op het laatst) binnen te halen. Daardoor werd ook lange tijd de koppositie behouden. Maar het loopt allemaal wat stroever deze weken.

Het is natuurlijk niet allemaal ‘kommer en kwel’, maar de ploeg heeft moeite met het soms fysieke spel van tegenstanders en geeft een opgebouwde voorsprong -vaak door eigen slordigheden- net zo makkelijk weer weg. Zo ook in de wedstrijd in Katwijk. Na acht minuten in het eerste kwart was het 10-18 maar het eindigde met 15-18. Zevende minuut tweede kwart; 31-38, einde 35-38. Na tien minuten in derde kwart; 35-45, einde 52-52 (!).

In het vierde kwart kwam de score bij DAS helemaal moeizaam op gang en Grasshoppers rook haar kans om DAS pootje te lichten. Halverwege het kwart was de score 6-1, dus 58-53, en konden we ons gaan opmaken voor een zenuwslopend slot. En dat werd het ook met tussenstanden van 58-56, 63-62 en, na een (vierde) ‘drietje’ van Moira van Leeuwen, 67-68. Na vervolgens twee rake vrij worpen van Grasshoppers, een gemist ‘drietje’ van Gwen van Helfteren, twee gemiste vrije worpen van Grasshoppers (maar wél de rebound) en twee rake vrije worpen van Grasshoppers stond het met nog 13:9 op de klok 71-68. DAS had balbezit en een drietje (liefst met ‘p’ van Grasshoppers uiteraard) was derhalve noodzakelijk om verlenging (of winst) binnen te halen. Maar Gwen van Helfteren vergooide jammerlijk de bal en na een fout door DAS bepaalde Grasshoppers de eindstand vanaf de vrije worp lijn op 72-68. DAS teleurgesteld achterlatend.

Volgende week de laatste (thuis)wedstrijd tegen het laag geklasseerde EBV Baros; een overwinning zou meer dan welkom zijn. We kunnen er vanuit gaan dat DAS in de halve finale van de Final Four vervolgens tegenover Landslake Lions 2 komt te staan. De eindrangschikking bepaald wie er eerst thuis speelt: de nr.2 speelt eerst uit en dan thuis.

Gwen van Helfteren: 22 punten, 11 rebounds, 5 steals, 4 assists. Moira van Leeuwen: 18 punten, 4 assists, 2 steals. Iris Lindner: 10 punten, 6 rebounds, 1 assist, 1 steal. Carlijn Majoor: 11 rebounds.