Toon van Helfteren Koninklijk onderscheiden!

Vandaag is Toon van Helfteren "Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau". Gefeliciteerd!
Hieronder de motivatie waarom. Helaas ontbreekt DAS in dit verhaal, anders was de onderbouwing nog sterker geweest!
Toon van Helfteren heeft zich op ongeëvenaarde wijze ingezet voor het Nederlandse basketbal. Hij heeft 205 keer als international gestreden voor de Nederlandse vlag, en 123 keer als bondscoach. Hij is daarmee record-international en bondscoach met de meeste interlands achter zijn naam de combinatie van 205 wedstrijden als international en 123 wedstrijden als bondscoach is zelfs wereldwijd een ongeëvenaarde prestatie.
Zijn grootste prestatie leverde hij in 2014 als bondscoach. De Nederlandse Basketbal Bond kon de Nederlandse ploeg wegens financiële problemen en wegvallende steun van het NOC*NSF niet de support bieden die de ploeg verdiende. Van Helfteren maakte toen als bondscoach het verschil. Met zeer beperkte middelen slaagde hij erin het Nederlandse basketbalteam geplaatst te krijgen voor de Europese kampioenschappen voor het eerst in 25 jaar.
Daarnaast heeft hij als gymleraar de leerlingen van het Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht 41 jaar lang de liefde voor sport en bewegen bijgebracht. Hij was één van de initiatiefnemers van de Dijkloop, een jaarlijkse run van 5 kilometer voor deze leerlingen. Nu, na 35 jaar is deze Dijkloop nog steeds een begrip op de school. Zon 30.000 leerlingen hebben deze loop inmiddels volbracht.
Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Op de website van de DBL (Dutch Basketball League) een uitgebreid verhaal over Toon door Jacob Bergsma:
https://basketballleague.nl/nieuws/4864